Около 1,7 милиона души са участвали в основния и най-масов митинг на действащия турски

...
Около 1,7 милиона души са участвали в основния и най-масов митинг на действащия турски
Коментари Харесай

1,7 милиона души на митинг в подкрепа на Ердоган в Истанбул

Около 1,7 милиона души са взели участие в главния и най-масов митинг на действащия турски президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул преди президентските избори, планувани за 14 май, пише ТАСС, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Според формалните данни, които получих, към 1,7 милиона души вземат участие в митинга. Ако жителите на Истанбул кажат " да “ на изборите, въпросът за избора на президент може да се смята за решен “, е декларирал Ердоган.

Митингът в поддръжка на водача на страната, проведен от ръководената от него ръководеща " Партия на справедливостта и развиването ", се е провл в Националния парк, който се намира на територията на бившето интернационално летище " Ататюрк ". Там са били взети засилени ограничения за сигурност, като всеки, който е пътувал за митинга, е бил тестван от полицейски чиновници. Влаковете на метрото, пътуващи към мястото на акцията, са били претъпкани от обяд, както и пероните на гарите, където последователите на Ердоган са скандирали лозунги в негова поддръжка, оповестява сътрудник на медията.

На 6 май претендентът за президент на турската съпротива Кемал Кълъчдароглу  е провел протест в Истанбул, в азиатската част на града и също е бил многочислен, само че броят на участниците не е бил назван.

В изборите на 14 май съгласно турската ЦИК ще могат да вземат участие 64 милиона жители на републиката. Общо 191 884 урни ще бъдат инсталирани в Турция и отвън нея. В президентските избори вземат участие четирима претендента, Ердоган и Киличдароглу се считат за съществени кандидати за най-високия държавен пост. В парламентарните избори вземат участие общо 26 партии.

За да спечелите на първия тур на президентските избори, би трябвало да получите най-малко 50% от гласовете плюс един. Много специалисти считат сходен излаз за малко евентуален. В този случай вторият тур ще се организира на 28 май. Кандидатът с най-вече гласове ще бъде разгласен за победител.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР